czwartek, 21 marca 2013

Pasztet Jajeczny z Łososiem

Na Wielkanocnym stole królują jajka w różnych wydaniach. Nadziewane, z majonezem czy w sałatce. Dzisiaj mam dla Was przepis na pasztet z jajek. Inna forma i połączenie z łososiem, to pyszne urozmaicenie na Święta. Można go podawać na zimno i na ciepło, koniecznie z sosem ze świeżych ziół.
Najbardziej w tym pasztecie smakował mi środek, bo łosoś wychodzi bardzo smaczny i soczysty. Mój mąż za to powiedział, że jemu bardziej smakuje warstwa jajeczna. Każdy znajdzie coś dla siebie ;)



Pasztet Jajeczny z Łososiem

Składniki:

  • 15 ugotowanych na twardo jajek
  • 4 surowe jajka
  • 1 duży por
  • 30 g natki pietruszki
  • 30 g kopru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 200 g świeżego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 300 g świeżego łososia (filet bez ości i skóry)
Sos:
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki majonezu
  • spory pęczek szczypiorku; posiekany
  • spory pęczek koperku; posiekany
  • sól do smaku


Pora pokrój w półplasterki. Podduś go na maśle i przełóż do miseczki.

Na tej samej patelni podduś też szpinak z przeciśniętym czosnkiem. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Ważne, żeby szpinak nie pływał w wodzie - jeśli taka się pojawi, to poczekaj aż odparuje. Odstaw.

W dużej misce wymieszaj jajka pokrojone w małą kostkę, podduszony por, posiekany koperek i natkę pietruszki.

Wbij 4 surowe jajka. Dodaj bułkę tartą, śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

Keksówkę (10x25 cm) wyłóż papierem do pieczenie i posmaruj go olejem. Na dno wyłóż połowę masy jajecznej, a na środku ułóż połowę szpinaku.

Na szpinaku ułóż filet z łososia, oprósz solą i przykryj go pozostałym szpinakiem.

Na koniec wyłóż resztę masy jajecznej. Piecz w 190°C przez 70 minut. Studź w blaszce. Można podawać na zimno i na ciepło.

Wszystkie składniki na sos wymieszaj i podawaj razem z pasztetem.

SMACZNEGO!







 źródło: ze zmianami Pasztet jajeczny z łososiem w szpinaku

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa i apetyczna propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam zamiar robić ten pasztet na święta. Zdrowsza alternatywa i taka wiosenna ;) A widziałam ten przepis autorsko u Kasi w bloga Gotuję bo lubi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na końcu wpisu podane jest źródło, bo ja właśnie z tego przepisu korzystałam ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)