niedziela, 10 marca 2013

Zapiekane Bułeczki z Jajkiem

Jajka na twardo, na miękko, sadzone, jajecznica... a gdyby tak zapiekane w bułce? Z wędlinką, serem i szczypiorkiem. Ścięte białko i płynne żółtko... proste, a smaczne i inne niż zazwyczaj. Idealne na śniadanie w weekend i kolację w tygodniu.
Idzie Wielkanoc. Jajko w takiej postaci na Wielkanocnym stole na pewno zostanie ochoczo przyjęte.



Zapiekane Bułeczki z Jajkiem

Składniki:
  • 4 bułki (ja upiekłam Proste Bułeczki Pszenne - upiekłam 6 zamiast 8 sztuk, żeby bułeczki były większe)
  • około 100 g wędliny, szynki (u mnie polędwica sopocka)
  • 4 jajka
  • około 60 g sera żółtego
  • szczypiorek
  • sól, pieprz


Odetnij górę bułki, małym nożykiem wytnij miąższ pozostawiając około 1 cm od krawędzi.

Do środka bułki włóż pokrojoną w kostkę wędlinę, wbij jajko i przypraw. Wierzch posyp tartym żółtym serem i szczypiorkiem. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200°C przez 15-25 minut - czas zależy od piekarnika i wielkości jajek. Białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

SMACZNEGO!





źródło: przepis własny

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam te Twoje krok po kroku:)Pomysł na wielkanocne śniadanko już jest:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale super pomysł skorzystam w następny weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Za tydzień i ja zrobię moim chłopakom! Pysznie i pięknie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooooo kurcze pora kolacji a ja mam ochotę na to śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada fantastycznie, smakuje pewnie rownie dobrze! =)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Trochę brak czasu, ale postaram się jeszcze dziś dodać jakiś przepis ;)

      Usuń
  7. Wow! Wyglądają smakowicie!!! Spróbuję zrobić na te święta, ale znając moje dwie lewe ręce, zapewne nie wyjdzie tak jak u Ciebie. P.S. Piękne zdjęcia i estetyczne wykonanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;)
      Na pewno się uda! Możesz przetestować przepis jeszcze przed świętami (np w sobotę czy niedzielę), żeby w święta wiedzieć ile czasu bułeczki muszą spędzić w Twoim piekarniku.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Świetny blog, trafiłam przypadkiem, a będe powracać regularnie :) już mam kilka kart otwartych z różnymi Twoimi przepisami - wkrótce zacznę eksperymentować :) pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszym blogowaniu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i Tobie również życzę powodzenia w kuchennych eksperymentach ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)