Taką galaretkę można oczywiście użyć do ciast i deserów, na pewno będą smaczniejsze niż z galaretką z proszku.
Zamiast pomarańczy możesz użyć innych owoców.
Domowa Galaretka Pomarańczowa
Składniki:
- sok wyciśnięty z 4 dużych pomarańczy ( u mnie było to 380 ml)
- około 60 g cukru (ilość zależy od słodkości pomarańczy)
- 1 czubata łyżka żelatyny (12 g)
Sok wyciśnięty z pomarańczy wlej do garnka. Jeśli chcesz, aby galaretka wyszła "czysta", to możesz sok przecedzić przez sitko (ja tego nie robiłam, bo lubię jak coś w niej pływa). Wsyp cukier, podgrzej mieszając i doprowadź do wrzenia. Zdejmij ognia i wsyp żelatynę. Mieszaj do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Przelej do foremek silikonowych lub innych pojemniczków, miseczek. Odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki, żeby galaretki stężały. Żeby wyjąć galaretkę z foremki zanurz ją najpierw w ciepłej wodzie, wtedy łatwiej odejdzie. Wierzch możesz posypać wiórkami czekolady.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Piękne Ci wyszły, też robię sama, zamiast żelatyny dodaję agar i smakują tak, że o kupnych można zapomnieć :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńa ile porcji z tego wyszło?
OdpowiedzUsuńTo zależy jakiej wielkości. Mi wyszło około sześciu - robiłam w silikonowych foremkach do babeczek (na zdjęciach widać o jakich mówię)
UsuńPozdrawiam serdecznie!