piątek, 8 marca 2013

Domowa Galaretka Pomarańczowa

Zrobienie domowej galaretki jest bardzo proste i wcale nie trudniejsze niż zrobienie galaretki z torebki. Wystarczy podgrzać sok z owoców i dodać do niego żelatynę. Prostota wykonania obu galaretek  jest podobna, jednak smak zupełnie inny. Ta domowa oczywiście jest smaczniejsza i ma naturalny smak, a nie "identyczny z naturalnym". Poza smakiem jest również o wiele zdrowsza, w końcu powstaje z prawdziwych owoców. Ta pomarańczowa posypana czekoladą smakuje trochę jak delicje ;)
Taką galaretkę można oczywiście użyć do ciast i deserów, na pewno będą smaczniejsze niż z galaretką z proszku.
Zamiast pomarańczy możesz użyć innych owoców.



Domowa Galaretka Pomarańczowa

Składniki:

  • sok wyciśnięty z 4 dużych pomarańczy ( u mnie było to 380 ml)
  • około 60 g cukru (ilość zależy od słodkości pomarańczy)
  • 1 czubata łyżka żelatyny (12 g)



Sok wyciśnięty z pomarańczy wlej do garnka. Jeśli chcesz, aby galaretka wyszła "czysta", to możesz sok przecedzić przez sitko (ja tego nie robiłam, bo lubię jak coś w niej pływa). Wsyp cukier, podgrzej mieszając i doprowadź do wrzenia. Zdejmij ognia i wsyp żelatynę. Mieszaj do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Przelej do foremek silikonowych lub innych pojemniczków, miseczek. Odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki, żeby galaretki stężały. Żeby wyjąć galaretkę z foremki zanurz ją  najpierw w ciepłej wodzie, wtedy łatwiej odejdzie. Wierzch możesz posypać wiórkami czekolady.

SMACZNEGO!








źródło: przepis własny

4 komentarze:

  1. Piękne Ci wyszły, też robię sama, zamiast żelatyny dodaję agar i smakują tak, że o kupnych można zapomnieć :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ile porcji z tego wyszło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy jakiej wielkości. Mi wyszło około sześciu - robiłam w silikonowych foremkach do babeczek (na zdjęciach widać o jakich mówię)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)