poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Biała Kiełbasa Pieczona

Wracam do Was po świętach, choć jeszcze ze świątecznym przepisem, którego nie zdążyłam dodać wcześniej. Taką kiełbaskę można jeść przez cały rok, więc polecam ją Wam też na jakiś obiadek czy kolację, a nie tylko na Wielkanoc.
Przepis jest bardzo prosty, dlatego efekt końcowy cieszy jeszcze bardziej. Przyznam, że danie wychodzi dość tłuste, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taki grzeszek ;) 
Jako mała dziewczynka nie przepadałam za białą kiełbasą, jednak ostatnio ją polubiłam i w tej odsłonie bardzo mi smakuje.



Biała Kiełbasa Pieczona

Składniki:
  • biała kiełbasa ( u mnie 6 kiełbasek)
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżeczka suszonej szałwii
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz do smaku


Każdą kiełbaskę ponacinaj nożem i w każde nacięcie włóż plasterek czosnku.


W małej miseczce wymieszaj szałwię, majeranek, sól, pieprz, resztę czosnku przeciśniętego przez praskę i oliwę.

Cebulę pokrój w piórka włóż do naczynia żaroodpornego, wlej mieszankę przypraw i wymieszaj. Na cebuli ułóż kiełbasę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C przez 1,5 - 2 godziny. W czasie pieczenia obracaj kiełbaski, aby się równomiernie zapiekły.

SMACZNEGO!






źródło: ze zmianami Pieczona biała kiełbasa

7 komentarzy:

  1. 1,5-2 h pieczenia to chyba za długa. Piekłam dziś ok 1,5 h i cebulka mi się spaliła, ale kiełbaska była bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko ma się dość mocno przypiec-jednak nie spalić ;) Ja piekłam ją przed przeprowadzką w moim starym piekarniku. Teraz mam nowy i w nim na pewno piekłabym sporo krócej, bo wszystko mi się szybciej w nim piecze. Dlatego najlepiej czas pieczenia dopasować do swojego piekarnika (czytaj: zerkać co jakiś czas i jak będzie gotowe to wyjąć).

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Ja do takiej kiełbaski dodaje jeszcze jabłuszko, pycha, palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę kiedyś spróbować ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Piekłem ok. 1,5h ale do takiego spieczenia jak na obrazu chyba jeszcze jakiś 3h trzebaby trzymać :O

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)