wtorek, 30 lipca 2013

Domowy Kebab z Kurczaka

Domowy kebab, to bardzo prosta i smaczna rzecz. Co prawda bez mięsa pieczonego na ruszcie, ale przecież nie można mieć wszystkiego. Mięso można podpiec na grillu, wtedy zyska dodatkowe walory smakowe. W każdym razie w zaciszu domowej kuchni, używamy patelni grillowej i też jest dobrze.
Taka turecka kanapka nie wymaga wiele pracy, a zrobiona w domu z dużą ilością warzyw smakuje świetnie. Z resztą nie muszę Was przekonywać do kebabów - większość z nas je lubi - nie bez powodu z powodzeniem przyjęły się w Europie.
Przyznam się Wam, że w mojej okolicy nie można kupić dobrego kebaba - nawet od turków! Z łezką w oku wspominam kebaby, które jadłam w Polsce. Teraz nie pozostaje mi nic innego - jeśli chcę zjeść dobrego kebaba, to muszę go sobie zrobić sama w domu (nawet bez mięsa z rusztu smakuje o wiele lepiej niż to co mogę tutaj dostać w budkach z kebabami).
Już nie będę się rozpisywać nad tym, że robiąc kebaba w domu, wiemy co do niego wrzucamy, czego nie można powiedzieć o tym kupowanym.


Domowy Kebab z Kurczaka

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • ok 1 łyżki przyprawy do kurczaka (u mnie kebab gyros)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • chlebki pita (u mnie pełnoziarniste)
Sos czosnkowy:
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • ząbek czosnku
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • mieszanka sałat
  • ogórek
  • papryka
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • ewentualnie inne ulubione warzywa


W misce wymieszaj przyprawę do kurczaka z oliwą. Następnie dodaj piersi z kurczaka i dokładnie obtocz je w przyprawie. Przykryj folią i wstaw do lodówki na około 2 godziny (a najlepiej na noc).
Po zamarynowaniu mięso usmaż na patelni grillowej (lub upiecz na grillu). 

Przygotuj sos czosnkowy: Wymieszaj jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól (proporcje jogurtu i majonezu, najlepiej jest dopasować do swojego smaku).

Ogórka i paprykę pokrój w paski, pomidora w półksiężyce, a cebulę w talarki.
Gotowe mięso pokrój na kawałki

Chlebki pita podgrzej w piekarniku, tosterze lub na grillu. Następnie przytnij jeden bok, tak aby powstała kieszonka. Wkładaj do niej naprzemiennie warzywa, mięso i sos czosnkowy, do czasu aż kieszonka będzie pełna.

SMACZNEGO!





źródło: przepis własny

12 komentarzy:

  1. Proste, szybkie, smaczne, zdrowe. Uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :O wyglada najlepiej! kocham kebaby a wiem jakie niezdrowe są one :/ wrzucaj ten przpis totalnie na dietetyczne przepisy figury bo tam jest taka baza fajnych przepisów na facebooku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nikol, zaproś mnie w prezencie urodzinowym na obiad, haha! Tak pysznie gotujesz... że mogę nawet do UK lecieć! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie i przesmacznie wyglądają:)
    Pozdrawiam :)
    Dodawaj częściej posty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się zmobilizować i wrzucać coś częściej ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. mniam pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla ilu osób przeznaczona jest ilość składników?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)