poniedziałek, 22 lipca 2013

Truskawkowe Tiramisu

Witajcie po dość długiej przerwie!
Po przeprowadzce długi czas nic nie gotowałam (i wspominam ten okres dosyć koszmarnie-kubki smakowe Małżonka również ;P ), potem znalazł się już czas na gotowanie, ale brakło go na fotografowanie. Dzisiaj mam dla Was mój pierwszy obfotografowany deser, przygotowany w nowym domu ;)
Ciast niestety nie mogę piec, bo nie mam piekarnika-tzn mam, ale taki którego nie odważę się użyć, więc czekam na nowy, który będę miała dopiero po remoncie kuchni... Dlatego tego lata królują u nas desery i jak na razie nie narzekamy, bo ciągle mam nowe pomysły ;)
Deser ten jest bardzo prosty i szybki do zrobienia, a do tego smakuje naprawdę dobrze. W tradycyjnym Tiramisu, biszkopty nasącza się kawą, ja wymieszałam truskawki z cukrem z prawdziwą wanilią (nie mylić z cukrem wanilinowym), żeby owoce puściły sok i nasączyły biszkopty. Dzięki czemu deser jest naprawdę truskawkowy, a nie z dodatkiem soków, nalewek czy herbaty, których trzeba by użyć do nasączania. Użyłam też sera mascarpone light-ma on trochę rzadszą konsystencję niż jego pełnotłuszczowa wersja, ale jej oczywiście też możecie użyć (ja użyłam light, bo taki akurat miałam w lodówce).


Truskawkowe Tiramisu

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 30 g cukru z wanilią
  • ok 200 g podłużnych biszkoptów do tiramisu (lady fingers / sponge fingers)
Krem:
  • 300 ml śmietany kremówki (double cream)
  • 25-30 g cukru z wanilią
  • 250 g sera mascarpone light


Truskawki pokrój w plasterki, włóż do miski i wymieszaj z cukrem z wanilią. Odstaw na chwilę, żeby owoce puściły sok.

Na dnie naczynia (u mnie 1,5 l żaroodporne), ułóż biszkopty, a następnie połowę truskawek (koniecznie z sokiem, ponieważ on ma nasączyć biszkopty). Odstaw na bok.

W misce ubij śmietanę z cukrem z wanilią (powinna być gęsta, ale nie ubita na sztywno).

Dodaj ser mascarpone i delikatnie wymieszaj.

Połowę kremu rozsmaruj na truskawkach, potem ułóż biszkopty,...

... resztę truskawek i wierch posmaruj pozostałym kremem. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

SMACZNEGO!








źródło: przepis własny

5 komentarzy:

  1. Wygląda super, zjadłabym takie tiramisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak zwykle wygląda genialnie i super smacznie :)
    super że już wróciłaś z nowymi przepisami :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. No, nareszcie! :) Nie umiałam się doczekać na coś nowego. Tiramisu wygląda pysznie i chętnie je zrobię o ile dorwę jeszcze truskawki, a w to wątpię.. :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie letni deser, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nareszcie wróciłaś! Zagadałam tu do Ciebie prawie każdego dnia i nie mogłam się doczekać, kiedy znowu coś napiszesz=ugotujesz! ;) Na desery na razie sobie nie pozwalam, bo dopiero co zaczęłam dietę, ale za to dietę czekoladową sobie wymyśliłam, więc mogę trochę tej czarnej słodyczy przyjąć. Cieszę się, że znowu jesteś! :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)