wtorek, 22 października 2013

Makaron w Pieczarkowo Porowym Sosie

Sos nie smakuje jak "zwykły pieczarkowy" za sprawą pora, a przede wszystkim dzięki dodatkowi estragonu. Kilka składników, które bardzo ładnie ze sobą współgra i tworzy smaczną całość. Danie urozmaicone o makaron, który zwykło się używać do lasagne, a nie podawać z sosami. Oczywiście jeśli ktoś nie jest do tego przekonany możne użyć tagliatelle, fettuccine czy pappardelle. Całość podajemy z grzankami czosnkowymi z ciabatty. Nam smakowało ;)


Makaron w Pieczarkowo Porowym Sosie 

Składniki:
(na 4 porcje)
  • Oliwa z oliwek; do smażenia
  • 16 brązowych pieczarek tzw kasztanowych (mogą być też zwykłe)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie pory
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 8 - 12 płatów makaronu lasagne
  • 200 ml kremówki (double cream)
  • 2 - 4 łyżki posiekanego estragonu (ilość zależy od tego jak bardzo intensywny smak lubimy)
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
Grzanki:
  • kilka kromek chleba ciabatta
  • Oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku


Pieczarki pokój w plasterki lub półplasterki (zależnie od wielkości), a por w sporą kostkę.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pieczarki. Po 2 minutach dodaj posiekany drobno czosnek.

Po kolejnej minucie dodaj por. Smaż około 10 minut lub do momentu, aż por zmięknie, a pieczarki się zarumienią. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wlej bulion. Gotuj kilka minut do czasu, aż płyn w połowie odparuje. (W międzyczasie ugotuj makaron al dente).
Do sosu wlej śmietanę i gotuj jeszcze 3-4 minuty, żeby lekko zredukować.

Dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia. Dodaj posiekany estragon. Odstaw i przygotuj grzanki.

Kromki chleba ciabatta skrop oliwą z oliwek po obu stronach. Ząbek czosnku przekrój na pół i natrzyj nim pieczywo. Przypiecz na patelni grillowej z obu stron.

SMACZNEGO!






źródło: Mushroom and Leek Pasta z książki Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course

6 komentarzy:

  1. Taki prosty..a taka pyszność :)... Na szybko po pracy - idelany obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to dobre! Warto było spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. oglądam te prace i tak podziwiam.Pyszności w 100%

    OdpowiedzUsuń
  4. chciałam się zapytać czy zamiast bulionu mogę dodać wody?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)