Makaron w Pieczarkowo Porowym Sosie
Składniki:
(na 4 porcje)
- Oliwa z oliwek; do smażenia
- 16 brązowych pieczarek tzw kasztanowych (mogą być też zwykłe)
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie pory
- 500 ml bulionu drobiowego
- 8 - 12 płatów makaronu lasagne
- 200 ml kremówki (double cream)
- 2 - 4 łyżki posiekanego estragonu (ilość zależy od tego jak bardzo intensywny smak lubimy)
- sól morska i świeżo mielony pieprz
Grzanki:
- kilka kromek chleba ciabatta
- Oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
Pieczarki pokój w plasterki lub półplasterki (zależnie od wielkości), a por w sporą kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pieczarki. Po 2 minutach dodaj posiekany drobno czosnek.
Po kolejnej minucie dodaj por. Smaż około 10 minut lub do momentu, aż por zmięknie, a pieczarki się zarumienią. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wlej bulion. Gotuj kilka minut do czasu, aż płyn w połowie odparuje. (W międzyczasie ugotuj makaron al dente).
Do sosu wlej śmietanę i gotuj jeszcze 3-4 minuty, żeby lekko zredukować.
Dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia. Dodaj posiekany estragon. Odstaw i przygotuj grzanki.
Kromki chleba ciabatta skrop oliwą z oliwek po obu stronach. Ząbek czosnku przekrój na pół i natrzyj nim pieczywo. Przypiecz na patelni grillowej z obu stron.
SMACZNEGO!
źródło: Mushroom and Leek Pasta z książki Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course
Taki prosty..a taka pyszność :)... Na szybko po pracy - idelany obiad :)
OdpowiedzUsuńAle to dobre! Warto było spróbować :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi to czytać ;)
UsuńPozdrawiam!
oglądam te prace i tak podziwiam.Pyszności w 100%
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba ;)
UsuńPozdrawiam!
chciałam się zapytać czy zamiast bulionu mogę dodać wody?
OdpowiedzUsuń