Tym razem kotleciki nie zawierają mięsa, zamiast niego jest twaróg. Podałam je z sosem jogurtowo koperkowym, ale będą smakowały również ciepłymi sosami.
Hreczniaki Kresowe
Składniki:
- 2 torebki kaszy gryczanej prażonej (200 g)
- 370 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 300 g twarogu (u mnie z Piątnicy)
- 10 g posiekanej natki pietruszki
- 1 duże jajko
- sól, pieprz; do smaku
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Sos koperkowy:
- 150 ml jogurtu greckiego
- 4 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz; do smaku
Kaszę gryczaną wsyp do garnka, zalej bulionem, przykryj i ugotuj na sypko (płyn powinien się wchłonąć). Odstaw do wystudzenia.
Do malaksera wsyp ugotowaną kaszę, twaróg i natkę pietruszki. Zmiksuj na gładką masę.
Dodaj jajko i przyprawy. Zmiksuj.
Z powstałej masy formuj okrągłe kotleciki (żeby formowało się łatwiej maczaj dłonie w wodzie). Każdy kotlecik obtocz w bułce tartej. Smaż na oleju z obu stron na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym.
Jogurt wymieszaj z koperkiem, dopraw solą i pieprzem.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Wygląda bardzo apetycznie, szczególnie że ja uwielbiam kaszę gryczaną.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie. Dla odmiany trzeba będzie spróbować. Kaszę gryczaną do tej pory jadłem tylko w formie sypanej z sosem. Dla odmiany można by coś nowego zrobić :).
OdpowiedzUsuńWarto spróbować ;)
UsuńPozdrawiam!
U mnie w domu rodzinnym tego nie jadło się mimo, że rodzina z Kresów. Ja spróbuję , podoba mi si e przepis!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że posmakuje ;)
UsuńPozdrawiam!
Pychotka! Bardzo pysznie wygląda. Muszę skorzystać z przepisu i sama takie kotleciki zrobić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Polecam ;)
UsuńCzęsto jadam kotleciki z kaszy gryczanej, są pyszne, ale nigdy jeszcze nie jadłam takich z serem! Bardzo mnie ciekawi ich smak! Czy smak sera jest w nich wyczuwalny?
OdpowiedzUsuńTak, czuć, że są z serem. Mają inny smak niż te z mięsem, ale warty spróbowania.
UsuńPozdrawiam!
Ja robie czesto takie kotlety,ale kaszy nie miksuje,ale napewno sprobuje.Swietna stronka wszystko super opisane i zdjecie !!! dzieki
OdpowiedzUsuńTaki przepis to coś idealnego dla amatorów twarogu - czyli mnie :) Ostatnio również robiłam takie kotleciki, ale nie wychodziły takie równiutkie jak twoje! Muszę poćwiczyć! ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie - aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńSuper post! Pomyślę czy by nie zrobić sobie takich w domu :)
OdpowiedzUsuńA my tymczasem zapraszamy do siebie :)
Przepis wypróbowałem, kotleciki wychodzą pyszne :)
OdpowiedzUsuń