sobota, 26 października 2013

Hreczniaki Kresowe - Kotlety z Kaszy Gryczanej i Twarogu

Kotleciki te robiłam niedługo po zrobieniu Hreczanyków, innych kotlecików z kaszy gryczanej. W tamtym przypadku nie wiedziałam czego się spodziewać, bo nigdy wcześniej nie robiłam kotletów z użyciem kaszy gryczanej. Drugie podejście do gryczanych kotletów było już śmielsze, ponieważ wiedziałam, że musi z tego wyjść coś pysznego. I oczywiście wyszło. Dlatego polecam Wam oba przepisy.
Tym razem kotleciki nie zawierają mięsa, zamiast niego jest twaróg. Podałam je z sosem jogurtowo koperkowym, ale będą smakowały również ciepłymi sosami.



Hreczniaki Kresowe

Składniki:
  • 2 torebki kaszy gryczanej prażonej (200 g)
  • 370 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 300 g twarogu (u mnie z Piątnicy)
  • 10 g posiekanej natki pietruszki
  • 1 duże jajko
  • sól, pieprz; do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
Sos koperkowy:
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz; do smaku

Kaszę gryczaną wsyp do garnka, zalej bulionem, przykryj i ugotuj na sypko (płyn powinien się wchłonąć). Odstaw do wystudzenia.

Do malaksera wsyp ugotowaną kaszę, twaróg i natkę pietruszki. Zmiksuj na gładką masę.

Dodaj jajko i przyprawy. Zmiksuj.

Z powstałej masy formuj okrągłe kotleciki (żeby formowało się łatwiej maczaj dłonie w wodzie). Każdy kotlecik obtocz w bułce tartej. Smaż na oleju z obu stron na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym.

Jogurt wymieszaj z koperkiem, dopraw solą i pieprzem.

SMACZNEGO!





źródło: przepis własny

14 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, szczególnie że ja uwielbiam kaszę gryczaną.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie. Dla odmiany trzeba będzie spróbować. Kaszę gryczaną do tej pory jadłem tylko w formie sypanej z sosem. Dla odmiany można by coś nowego zrobić :).

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w domu rodzinnym tego nie jadło się mimo, że rodzina z Kresów. Ja spróbuję , podoba mi si e przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka! Bardzo pysznie wygląda. Muszę skorzystać z przepisu i sama takie kotleciki zrobić :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Często jadam kotleciki z kaszy gryczanej, są pyszne, ale nigdy jeszcze nie jadłam takich z serem! Bardzo mnie ciekawi ich smak! Czy smak sera jest w nich wyczuwalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, czuć, że są z serem. Mają inny smak niż te z mięsem, ale warty spróbowania.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Ja robie czesto takie kotlety,ale kaszy nie miksuje,ale napewno sprobuje.Swietna stronka wszystko super opisane i zdjecie !!! dzieki

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki przepis to coś idealnego dla amatorów twarogu - czyli mnie :) Ostatnio również robiłam takie kotleciki, ale nie wychodziły takie równiutkie jak twoje! Muszę poćwiczyć! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają smakowicie - aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super post! Pomyślę czy by nie zrobić sobie takich w domu :)
    A my tymczasem zapraszamy do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis wypróbowałem, kotleciki wychodzą pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)