Szybki, jesienny, aromatyczny wypiek. Chyba najprostszy jaki może być. Kilka ruchów i powstaje owocowo-cynamonowe niebo dla podniebienia. Na ciepło pysznie rozgrzewa. Jednak dla urozmaicenia nie zaszkodzi podać z gałką lodów, które rozpłyną się pod wpływem ciepła, dodając jeszcze więcej uroku chwilom spędzonym w coraz dłuższe jesienne wieczory.
Jabłka i Gruszki pod Kruszonką
Składniki:
- 4 jabłka
- 3 gruszki
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 1/2 łyżki cynamonu
Kruszonka:
- 200 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
Owoce obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj cukier i cynamon, dokładnie wymieszaj. Odstaw.
Mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę masło zagnieć na kruszonkę.
Owoce przełóż do ramekinów lub innych naczyń żaroodpornych (u mnie 4 ramekiny o boku 11 cm), a następnie posyp kruszonką. Zapiekaj w 180°C przez 50 - 60 minut.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Ależ bym zjadła, pychota ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam placek z kruszonka, ten wyglada znakomicie ;) w wolnej chwili zapraszamy do nas ;)
OdpowiedzUsuńpychota ,zrobie jutro:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ewa
Smacznego! ;)
UsuńŚwietny blog, świetne przepisy, świetne zdjęcia - po prostu wszystko jest świetne. Przejrzałam prawie od deski do deski, a zajęło mi to trochę czasu i postanowiłam zostawić jakiś ślad po sobie. Bardzo podoba mi się, że pokazujesz zdjęcia z każdego etapu swojego kulinarnego działania, to niewątpliwie bardzo pomaga przy odtwarzaniu zaprezentowanego przez Ciebie dzieła. Jutro będę robiła powyższy przepis - mam nadzieję że nie będę miała problemu z kruszonką i wyjdzie mi taka piękna jak Twoja :) Pozdrawiam i życzę dużo kulinarnych pomysłów na nowe posty.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że blog się podoba. Mam nadzieję, że będzie dla Ciebie pomocny ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Super przepis !!! Dzis robilam pierwszy raz w życiu! Wyszlo pycha a kruszonka rozplywala sie w ustach :) nawet Teściowa pochwalila :p dziekuje!!!
OdpowiedzUsuń