czwartek, 31 października 2013

Jabłka i Gruszki pod Kruszonką

Szybki, jesienny, aromatyczny wypiek. Chyba najprostszy jaki może być. Kilka ruchów i powstaje owocowo-cynamonowe niebo dla podniebienia. Na ciepło pysznie rozgrzewa. Jednak dla urozmaicenia nie zaszkodzi podać z gałką lodów, które rozpłyną się pod wpływem ciepła, dodając jeszcze więcej uroku chwilom spędzonym w coraz dłuższe jesienne wieczory.


Jabłka i Gruszki pod Kruszonką

Składniki:
  • 4 jabłka
  • 3 gruszki
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1/2 łyżki cynamonu
Kruszonka:
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła

Owoce obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj cukier i cynamon, dokładnie wymieszaj. Odstaw.

Mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę masło zagnieć na kruszonkę.

Owoce przełóż do ramekinów lub innych naczyń żaroodpornych (u mnie 4 ramekiny o boku 11 cm), a następnie posyp kruszonką. Zapiekaj w 180°C przez 50 - 60 minut.

SMACZNEGO!





źródło: przepis własny

7 komentarzy:

  1. uwielbiam placek z kruszonka, ten wyglada znakomicie ;) w wolnej chwili zapraszamy do nas ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychota ,zrobie jutro:-)

    Pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny blog, świetne przepisy, świetne zdjęcia - po prostu wszystko jest świetne. Przejrzałam prawie od deski do deski, a zajęło mi to trochę czasu i postanowiłam zostawić jakiś ślad po sobie. Bardzo podoba mi się, że pokazujesz zdjęcia z każdego etapu swojego kulinarnego działania, to niewątpliwie bardzo pomaga przy odtwarzaniu zaprezentowanego przez Ciebie dzieła. Jutro będę robiła powyższy przepis - mam nadzieję że nie będę miała problemu z kruszonką i wyjdzie mi taka piękna jak Twoja :) Pozdrawiam i życzę dużo kulinarnych pomysłów na nowe posty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że blog się podoba. Mam nadzieję, że będzie dla Ciebie pomocny ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Super przepis !!! Dzis robilam pierwszy raz w życiu! Wyszlo pycha a kruszonka rozplywala sie w ustach :) nawet Teściowa pochwalila :p dziekuje!!!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)