środa, 4 grudnia 2013

Spaghetti z Pomidorkami, Anchois i Chili

Danie idealne do zrobienia w środku tygodnia. Gotujemy makaron, a w tym czasie zdążymy przygotować sos. Kilka minut i obiad gotowy.


Spaghetti z Pomidorkami, Anchois i Chili
(4 porcje)

Składniki:
  • 400 g makaronu spaghetti
  • oliwa z oliwek; do smażenia
  • 2-3 ząbki czosnku; posiekane
  • 1 suszona czerwona papryczka chili; pokruszona lub posiekana
  • 50 g anchois w oleju z puszki; odsączone i drobno pokrojone
  • 200 g czarnych oliwek; pokrojonych
  • 3 łyżki kaparów; odsączone i opłukane wodą
  • 250 g pomidorków cherry; pokrojone na połóki
  • sól morska i świeżo mielony pieprz; do smaku
  • listki bazylii; do podania

Ugotuj makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje, przygotuj sos.

Rozgrzej dużą patelnię z odrobiną oliwy. Podsmaż czosnek, chilli i anchois przez 1-2 minuty do czasu aż czosnek uwolni aromat a anchois rozpłynie się w oliwie.

Dodaj oliwki, kapary, pomidorki i smaż mieszając przez 4-5 minut do czasu aż pomidorki zaczną się rozpadać i wszystkie składniki dobrze się połączą.
Dodaj odcedzony makaron i dopraw do smaku (prawdopodobnie sól nie będzie potrzebna, bo oliwki, kapary i anchois są słone).

Danie podawaj skropione odrobiną oliwy i przybrane listkami bazylii.

SMACZNEGO!





źródło: "Pasta with tomatoes, anchovy and chillies" z książki Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course

3 komentarze:

  1. Szybki i pyszny obiad,to coś dla mnie .Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowity obiadek :) Ale na oliwie nie warto smażyć - traci wszystkie swoje zdrowotne właściwości, bo jest nieodporna na wysokie temperatury. Lepiej do smażenia używać oleju rzepakowego, który nie tylko jest zdrowszy, ale też nie traci swoich właściwości tak szybko, a oliwy używać tylko dla smaku, na zimno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz. Tak, to prawda olej rzepakowy jest zdrowszy do smażenia, wiem o tym już od dawna i posiadam w swojej małej spiżarni olej rzepakowy. Używam go, jednak częściej sięgam po oliwę z oliwek. Możliwe, że trochę z przyzwyczajenia :) Kiedyś używałam go dość często, niestety ostatnio coraz mniej.
      Myślę, że tłuszcz jaki podaję w przepisie jest tylko przykładowym i jeśli ktoś ma nawyk używania zdrowszego zamiennika, to i tak to zrobi.
      Ja też muszę wyrobić sobie nawyk częstszego sięgania po olej rzepakowy ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)