sobota, 18 stycznia 2014

Tarta z Papryką

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty.
W tej tarcie, którą Wam dziś proponuję, jest tylko papryka i zalewa, która łączy całość, ale mimo tego powstaje smaczne danie.
Jeśli ktoś z Was jeszcze nigdy nie robił tarty, to ta jest idealnym początkiem, bez zbędnego skomplikowania. Do nadzienia nic nie trzeba smażyć ani gotować.
Smaczna na ciepło i na zimno.


Tarta z Papryką

Składniki na Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
  • 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach - ja pomieszałam 3 kolory)
  • 250 g śmietamy kremówki (double cream)
  • 2 jajka + 2 białka pozostałe z ciasta
  • 100 g żółtego sera
  • słodka papryka
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • garść listków natki pietruszki

Mąkę wymieszaj z solą, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i żółtka. Szybko zagnieć, na końcu dodając wodę (tylko tyle, żeby ciasto zlepiło się w całość). Zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim posmarowaną masłem tartownicę. Spód ponakłuwaj widelcem. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 15 minut.

W czasie kiedy spód się zapieka przygotuj wypełnienie.
Śmietanę wymieszaj z jajkami i białkami. Dodaj starty ser żółty.

Dopraw słodką papryką, pieprzem i solą (pamiętaj, że ser też jest słony). Na koniec wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.

Paprykę pokrój w cienkie paseczki. Spód wyjmij z piekarnika.

Ułóż na nim paprykę i wlej mieszaninę ze śmietany. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około 25-35 minut.

SMACZNEGO!




źródło: przepis własny

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam i paprykę i tarty, czyli do zrobienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie tarty - a u mnie na blogu dziś również tarta obiadowa ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mogłam się doczekać nowego wpisu! Tartę z pewnością wypróbuję. A puszysta tarta z jabłkami jest rewelacyjna. Zagościła u nas na stałe. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Renatko :) Miło Cię tu widzieć.
      A wpisy powinny zacząć pojawiać się już troszkę częściej :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Swietne przepisy na dania bez miesa i genialne fotki. Gratuluje!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)