poniedziałek, 10 lutego 2014

Tort Czekoladowo Waniliowy na Walentynki

Walentynki już za kilka dni. Mam dla Was słodką propozycję na ten dzień!
Ciekawa jestem jak Wy podchodzicie do święta zakochanych. Wiele osób uważa, że to bezsensowne i komercyjne święto. My z Mężem właściwie jakoś specjalnie go nie obchodzimy, nie różni się od innych dni w roku, bo my przez cały rok okazujemy sobie, to jak się kochamy. Myślę, że tak powinno być w każdym zdrowym związku. Jednak nie widzę nic złego w daniu sobie małego upominku czy upieczeniu ciasta specjalnie na tę okazję.
Jeśli też zamierzacie osłodzić sobie ten dzień, to polecam Wam torcik czekoladowy z nutą wanilii.
Mam jeszcze w zanadrzu przepis na drugi tort, który niebawem pojawi się na blogu.
Oczywiście oba torty można przygotować na inną okazję i w innym kształcie :)
Tort w kształcie serca ucieszy na pewno mamę, tatę, babcię, siostrę czy inną ważną dla nas osobę.


Tort Czekoladowo Waniliowy

Składniki na Biszkopt:
  • 200 g mąki
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 140 g cukru
  • 7 jajek
  • szczypta soli
Poncz:
  • woda przegotowana
  • rum
Krem Waniliowy:
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 20 g cukru z wanilią
  • ewentualnie: czerwony barwnik
Krem Czekoladowy:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 120 g mlecznej czekolady
  • 60 g ciemnej czekolady
  • 55 ml mleka

Do miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj.

W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli. Powoli wsypuj cukier i ubijaj dalej.

Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku, za każdym razem krótko miksując.

Wsyp przesianą mieszankę mączną i delikatnie wymieszaj łopatką.

Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia (tortownica o średnicy ok 26 cm, ja użyłam formy w kształcie serca). Przelej do niej ciasto i piecz w 160°C przez około 30 minut (do tak zwanego suchego patyczka). Wystudź. Ciasto przekrój na pół, aby powstały 2 blaty.

Przygotuj krem waniliowy. Mascarpone, śmietanę i cukier z wanilią, krótko zmiksuj. Odstaw.

Przygotuj krem czekoladowy. W rondelku zagotuj mleko i zdejmij z ognia. Dodaj połamane czekolady i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.

W misce ubij śmietanę.

Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.

Wymieszaj wodę z rumem w proporcjach 50/50 (wyszło mi około 1/3 - 1/2 szklanki ponczu).
Na paterze ułóż jeden blat ciasta, nasącz go ponczem. Posmaruj kremem waniliowym*. Przyłóż drugim blatem, nasącz ponczem. Wierzch i boki ciasta posmaruj kremem czekoladowym.

*ja odłożyłam około 1/5 kremu waniliowego i wymieszałam z czerwonym barwnikiem w żelu. Tym kremem ozdobiłam wierzch tortu.
PS. aby krem nie zważył się w trakcie mieszania z barwnikiem, dolej trochę kremówki.







źródło: przepis własny

12 komentarzy:

  1. Jest idealny! Przepięknie Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Chociaż z tym, że idealny, to akurat mogłabym się trochę sprzeczać ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Przepięknie się prezentuje, a przepis na krem z mascarpone kusi..

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszedł boski, wspaniale się prezentuje i na pewno jest mega smaczny

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj! Jakich proporcji użyłaś wody i rumu do zrobienia ponczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mieszałam pół na pół - tak na oko, dlatego nie podałam ilości. Ogółem wyszło mi około 1/3 szklanki ponczu.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. coś się stanie jeśli zamiast ponczu nasączę biszkopt kakaem ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Sama nigdy nie nasączałam tortów kakao, ale nie powinno to zaszkodzić ciastu.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam! Ile użyłaś ml użyłaś rumu?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)