piątek, 24 czerwca 2011

Tarta z lekkim kremem budyniowym

Przeglądając przepisy w internecie znalazłam przepis na ciasto do tarty tutaj i zrobiłam do niego krem budyniowy znaleziony tutaj.
Przyznam się że tarty jeszcze nigdy nie robiłam chociaż formę do niej mam już jakieś 2-3 lata. Kupiona była do całkiem innego celu, a potem leżała w szafce nieużywana.
Zrobiłam ciasto, potem krem i ułożyłam na nim kawałki kiwi. Niestety okazało się, że ten krem jest zbyt mdły do tak małej ilości ciasta więc zrobiłam do niego brzoskwiniowy mus, który polałam na wierzchu i od razu smakuje lepiej ;)


Ciasto:
  • 250g maki pszennej
  • 150g masła
  • 1 żółtko (białko odkładamy)
  • szczypta soli
  • 100g cukru
  • 2 łyżki mleka


Wszystkie składniki szybko zagnieść i jeśli ciasto jest klejące włożyć do lodówki na pół godziny, a jeśli nie wyłożyć formę ciastem i boki dość wysoko na około 4 cm. Nakłuć gęsto widelcem posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego pieca na 180°C i piec przez 20 minut. Wyjąć z pieca, ostudzić, nie wyjmować z formy.


Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 4-6 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej (ja nie mam tortowej więc dałam 2 łyżki pszennej i 1 łyżkę ziemniaczanej)
  • 1 budyń śmietankowy bądz waniliowy ze śmietankowym krem jest bardziej biały
  • 1 margaryna


3/4 szklanki mleka odlać (w tym roztrzepać budyń z mąką) reszte zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać rozmieszana mąkę z budyniem i szybko mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia
Kiedy budyń jest już letni dodajemy po trochu margarynę i miksujemy.
Można dodać odrobinę gorącej wody żeby się lepiej miksowało (ja dodałam)
Ewentualnie można dodać też trochę kwasku cytrynowego wtedy krem ma lepszy smak (ja nie miałam więc dałam zapach cytrynowy-oczywiście z kwaskiem byłoby o wiele lepsze)

Długo miksować.


Mus:

  • Brzoskwinie z puszki
  • 1/3 szklanki syropu z brzoskwiń
  • 9g żelatyny
Brzoskwinie wyjąc z syropu i zmiksować blenderem. Syrop podgrzać (ja zrobiłam to w mikrofalówce-oczywiście nie w puszcze :) ) rozmieszać w nim dobrze żelatynę. Kiedy żelatyna jest już rozpuszczona wlać ją powoli do musu z brzoskwiń cały czas mieszając. Wylać ostrożnie na ciasto wcześniej wyłożone owocami (albo schłodzić przed tym w lodówce żeby się trochę stężało, ale konsystencja i tak jest dość gęsta więc ja tego nie robiłam). Wstawić do lodówki na kilka godzin.



6 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na tartę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda ten krem i cała tarta też.

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam :) fajnie wygląda
    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wygląda, szczególnie ten mus brzoskwiniowy mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie to wykombinowałaś, szczególnie z tym musem, zapowiada się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie się prezentuję. jestem fanką kremu budyniowego, więc zapisuję przepis

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)