Kwadraciki Dyniowe z Żurawiną i Orzechami
Składniki:
- 100 g orzechów pecan (dałam włoskie)
- 260 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (allspice) lub przyprawy do pierników
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
- 227 g niesolonego masła; w pokojowej temperaturze
- 200 g cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 225 g puree z dyni (możesz je kopić lub rozgotować dynię, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę)
- 100 g suszonej żurawiny
Orzechy ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 8-10 minut lub do czasu aż lekko zbrązowieją. Kiedy wystygną posiekaj je dość grubo.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, ziele angielskie, imbir i sól.
W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem aż będzie lekkie i puszyste. Dodaj jajko oraz wanilię i wymieszaj do połączenia.
Dodaj puree z dyni (ciasto może teraz wyglądać jakby się zważyło, ale tak ma być). Dodaj mąkę i mieszaj tylko do połączenia.
Wsyp orzechy i żurawinę, wymieszaj.
Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki (o boku 23 cm) i piecz w temperaturze 190 stopni przez 30-35 minut albo aż patyczek włożony w środek ciasta będzie czysty. Wystudź na kratce i pokrój na 16 kwadratów.
Wygląda bardzo apetycznie. U mnie właśnie dwie dynie czekają na natchnienie.
OdpowiedzUsuńpyszne musza być
OdpowiedzUsuńMoże to nieskromnie zabrzmi, ale mi smakowały bardzo ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie. Do tego uwielbiam żurawinę :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że smakowało:) Bardzo apetyczny przepis:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńsuper wyglada,chetnie zrobie takie,bo z dynia i zurawina robilam jako "odwracane"tez bylo pyszne,ale te musze tez wyprobowac :)
OdpowiedzUsuń