środa, 29 sierpnia 2012

Ciasto Odwracane z Jabłkiem i Gruszką

Lekkie ciasto ucierane, które pysznie współgra z jabłkiem, gruszką i orzechami, a wszystko uzupełnia syrop klonowy. Choć może niepozornie wygląda, to smakuje dobrze.

Ciasto Odwracane z Jabłkiem i Gruszką

Składniki:
  • 1 gruszka
  • 1-2 jabłka
  • 75 g orzeszków pecan (ewentualnie włoskie)
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 175 g masła; miękkiego
  • 175 g drobnego cukru (ja dałam 100 g)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Gruszkę i jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój w plasterki. Ułóż na dnie blaszki o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na owocach ułóż połówki orzechów. Wszystko polej 3 łyżkami syropu klonowego.

W misce utrzyj masło z cukrem. Dalej ubijając dodawaj po jednym jajku, po każdym dobrze miksując. Na koniec wlej ekstrakt waniliowy. Masa będzie wyglądać jakby się zważyła, ale spokojnie - tak właśnie ma wyglądać.

Do masy maślanej przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj.

Wyłóż ciasto na wcześniej przygotowane owoce w blaszce. Piecz około 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostaw na kilka minut w blaszce do ostygnięcia.

Następnie odwróć ciasto od góry spodem i wyłóż na talerz. Wierzch polej resztą syropu klonowego.

SMACZNEGO!





źródło: Apple, pear and pecan upside down cake

13 komentarzy:

  1. Prezentuje się smakowicie. :) Nigdy chyba takiego nie jadłam, ciekawe... Spróbowałabym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super! Mój żołądek został wystawiony na ciężką próbę. Nie wolno spoglądać na Twoje kulinarne wyczyny o pustym żołądku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi - zawsze to lepiej niż gdybyś stracił apetyt po odwiedzeniu mojego bloga ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. co z blogowa zmiana, Nikol!
    pięknie wygląda Twoja nowa strona.

    ach, ale apetycznie się prezentuje to ciacho!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak bardzo bałam się tej zmiany ;) Cieszę się, ze się podoba ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Uwielbiam Twój blog, dlatego nominowałam do go Versatile Blogger Award: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka zmiana! Bardzo mi się podoba ten szablon :)
    A ciasto to swoją drogą, porwałabym kawałek albo i dwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie.
    Ach, kiedy mi takie ciasta zaczną wychodzić...?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciacho wyszło rewelacyjnie! Polecam wszystkim
    Chomik (http://chomikwkuchni.bloog.pl/)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejny przysmak wypróbowany. I znów smaczna niespodzianka!
    Uwielbiam! Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)