środa, 19 września 2012

Cytrynowy Sernik Odwracany Bez Pieczenia

Sernik, który robi się bardzo szybko, nie trzeba piec - jedynym minusem jest to, że musi się schłodzić. 
Jest bardzo lekki, dzięki czemu po zjedzeniu jednego kawałka, zostaje jeszcze miejsce na drugi ;) W smaku jest oczywiście cytrynowy i lekko kwaskowy. Bardzo nam smakował.


Cytrynowy Sernik Odwracany Bez Pieczenia

Składniki:
  • 500 g sera Quark (można dać zmielony twaróg)
  • 200 g kremowego serka light 
  • 6 łyżek lemon curd
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 listki żelatyny
  • 12 ciasteczek amaretti
  • dodatkowo: 2 - 3 łyżeczki lemon curd i odrobina soku z cytryny (do polania)


W misce zmiksuj sery, lemon curd, cukier i skórkę startą z 2 cytryn. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, kiedy będzie już wiotka, włóż ją do garnuszka i podgrzej razem z sokiem z cytryny. Rozpuszczoną żelatynę wlej do masy serowej i dokładnie zmiksuj.

Blaszkę o średnicy 20 - 21 cm  wyłóż przeźroczystą folią. Wlej do niej masę i wyrównaj.  Posyp pokruszonymi ciasteczkami amaretti, na koniec delikatnie dociśnij ręką. Wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny, a najlepiej na noc. Po schłodzeniu wyjmij z blaszki odwracając do góry dnem - tak żeby ciasteczka z góry były teraz spodem ciasta. Wierzch polej lemon curdem z odrobiną soku z cytryny.

SMACZNEGO!




źródło: Upside-down lemon cheesecake

8 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! Poproszę kawałeczek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten serniczek tak zachęca swoim wyglądem, że mam ochotę go zrobić już teraz - a siedzę w pracy:( wydaje się bardzo delikatny! ps. piękna patera

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie się prezentuje, a smak z przyjemnością sobie wyobrażam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam cytrynowe smaki, więc taki serniczek z pewnością wypróbuję, bo na Twoich zdjęciach wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Serniczek rewelacyjny,dziękuję za przepis'

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam.Chcialam zapytac o serek quark,nigdy jeszcze nic nie robilam z tego serka,a chcialam zrobic sernik na zimno truskawkowy.Czy ten serek ma taki posmak jak philadelphia czyli leciutko slonawy? Chce zrobic na mala tortownice 22cm.i nie wiem ile dac musu truskawkowego i zelatyny czy moze galaretke truskawkowa?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)