poniedziałek, 22 października 2012

Ciasto Bananowe z Nutellą

Cóż może być piękniejszego, jak połączenie wilgotnego bananowego ciasta z czekoladowo - orzechowym kremem... Na wierzchu powstaje chrupiąca czekoladowa skórka, a wnętrze jest mięciutkie, wilgotne i cudnie pachnące, aż ślinka mi cieknie kiedy to piszę ;) 
Do tego przygotowanie nie jest skomplikowane, wystarczy, że w domu znajdą się banany, których nikt nie chce tknąć, bo nie wyglądają już jak banany, kilka minut miksowania plus trochę pieczenia i jest! 
Uwielbiam...



Ciasto Bananowe z Nutellą

Składniki:

  • 340 g mąki
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego Demerara
  • 2 jajka
  • 85 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 bardzo dojrzałe banany; rozgniecione widelcem
  • 230 g nutelli


W misce wymieszaj mąkę, sodę i sól.
W drugiej misce utrzyj masło z cukrem. Dodaj pojedynczo jajka, po każdym dokładnie miksując.

Wlej mleko, ekstrakt waniliowy i banany, zmiksuj lekko do połączenia. Wsyp mieszankę z mąki i wymieszaj łyżką.

Nutellę lekko podgrzej, tak żeby była płynna. Do małej miseczki przełóż około szklanki ciasta (u mnie było to 330 g) i połącz z nutellą.

Do keksówki posmarowanej olejem, przełóż jasne ciasto. Ciemnie ciasto nakładaj łyżką na środek, tak żeby "wpadało" do wewnątrz, a białe zostało po bokach. Piecz w 180°C przez około 50 - 60 minut (ja piekłam 70 minut w 170°C i 10 minut w 180°C, ale pieczone w 180 upiecze się szybciej). Ciasto powinno wyjść wilgotne, więc nie piecz go do suchego patyczka. Studź w blaszce.

SMACZNEGO!







źródło: ze zmianami Nutella Banana Bread

10 komentarzy:

  1. Doskonałe!!!!! Ojej, jak ono musi smakować...mmm!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka, a z nutella to rwelacja

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam ostatnio bardzo podobny chlebek, tylko zamiast nutelli dałam roztopioną czekoladę. I zgadzam się, jest cudowny! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale mi narobiłaś ochoty - wygląda cudnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam w weekend podobne, tyle że zamiast bananów dynia. Wierzch faktycznie jest pyszny, ta chrupiąca skórka i Nutella, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Doskonałe. Musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :) Same pyszności w tym cieście, więc nie może być inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pytanko.jaki rozmiar keksowki?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)