czwartek, 15 listopada 2012

Christmas Cake / Angielskie Ciasto Świąteczne

Być może to jeszcze zbyt wcześnie na świąteczne przepisy? Ja jednak żyję już trochę świętami, chociaż zawsze bronię się rękami i nogami przed takim wczesnym nastrojem świątecznym. W Anglii już we wrześniu można spotkać świąteczne ozdoby na sklepowych półkach. Jednak do Halloween są jeszcze trochę przyćmione przez różne maski i inne straszne gadżety. Zaraz na drugi dzień po "strasznej nocy" wszystko staje się tak bardzo Świąteczne jakby już jutro miało być Boże Narodzenie.
To ciasto upiekłam już we wrześniu, żeby dodać przepis na stronę odpowiednio wcześniej, ponieważ musi ono dojrzewać przez kilka tygodni - można je zrobić nawet 3 miesiące przed Świętami. W czasie dojrzewania co 2 tygodnie nasącza się je brandy lub rumem, a potem dzień przed podaniem obkłada marcepanem i masą cukrową.
Tradycyjne Angielskie Ciasto Świąteczne jest obłożone grubą warstwą marcepanu i jeszcze grubszą masy cukrowej - ja daję tylko cienką warstwę marcepanu i pomijam masę cukrową, gdyż takie grubo obłożone jest dla mnie niejadalne.
Ciasto oczywiście można podać "gołe", jeśli ktoś nie lubi ani marcepanu ani masy cukrowej.
Przepis, który podaję, należy do tych prostszych, gdzie nie trzeba nawet nic miksować.
Rok temu piekłam to ciasto 3 tygodnie przed świętami i takie też było smaczne (nasączałam wtedy co tydzień, a nie co dwa).


Christmas Cake / Angielskie Ciasto Świąteczne.

 Składniki:
  • 750 g suszonych owoców (ja użyłam mieszanki "Luxury" czyli bogatej w różne owoce, które były już namoczone w rumie. Jeśli nie możesz takich znaleźć, namocz owoce na 12 godzin w rumie, a potem odsącz); mieszanka powinna zawierać między innymi rodzynki, sułtanki, morele, porzeczki, ananas oraz kandyzowane skórki i wiśnie - kompozycja owoców zależy od tego co kto lubi.
  • 175 g masła
  • 200 g ciemnego cukru muscovado
  • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 100 ml brandy lub rumu (u mnie rum)
  • 85 g orzechów macadamia
  • 200 g mąki pszennej
  • 85 g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mixed spice (przyprawy korzennej - np takiej do piernika)
  • 1 łyżeczka allspice (czyli mielonego ziela angielskiego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
Dodatkowo:
  • rum lub brandy do nasącznia
  • 2-3 łyżki dżemu morelowego
  • 400 - 500 g marcepanu
  • ewentualnie 400 - 500 g masy cukrowej


Do garnka włóż suszone owoce, masło pokrojone w kostkę, cukier, startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wlej sok wyciśnięty z pomarańczy i rum, wymieszaj. Podgrzej cały czas mieszając, a kiedy zacznie wrzeć zmniejsz płomień i gotuj przez 10 minut od czasu do czasu przemieszaj. Odstaw do ostudzenia na 30 minut.

Orzechy upraż w piekarniku (150°C przez około 5 minut). Po przestudzeniu lekko posiekaj.

Do miski przesiej mąkę, dodaj migdały, proszek do pieczenia, mixed spice, allspice  i cynamon, wymieszaj. W drugiej miseczce roztrzep jajka.

Do garnka z owocami dodaj mieszankę mączną, jajka i posiekane orzechy, dokładnie wymieszaj.

Dno tortownicy wyłóż  papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz 45 minut w 150°C, a potem zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz jeszcze około 60 - 75 minut lub do czasu aż ciasto będzie ciemnobrązowe, a wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie sucha (jeśli ciasto będzie zbyt szybko brązowiało możesz przykryć je folią aluminiową).
Jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwaj wykałaczką i nasącz czterema łyżkami rumu (lub brandy). Pozostaw ciasto do wystygnięcia w blaszce.
Zimne ciasto kilka razy owiń folią spożywczą i włóż do torebki foliowej, szczelnie zawiąż. Przechowuj do 3 miesięcy w szafce (najlepiej takiej, w której jest najchłodniej). Co 2 tygodnie nasączaj rumem lub brandy, pozostawiając ciasto na szafce przez około 15 minut, żeby płyn się wchłonął.

Dzień przed podaniem wykończ ciasto. W tym celu zagotuj 2-3 łyżki dżemu morelowego i posmaruj nim wierzch oraz boki ciasta.

Rozwałkuj marcepan i dokładnie obłóż ciasto. Jeśli chcesz połóż jeszcze warstwę masy cukrowej (żeby obie warstwy się połączyły, posmaruj marcepan wodą i dopiero ułóż na nim masę cukrową).

Ozdób według uznania. Pozostaw ciasto na wierzchu, żeby "wyschło". Nie przykrywaj niczym i nie chowaj do lodówki, ponieważ na jego powierzchni może się pojawić "rosa". Gotowe ciasto należy zjeść w ciągu tygodnia.

SMACZNEGO!
















źródło: Simmer and stir christmas cake

10 komentarzy:

  1. Super! może się skuszę na wypróbowanie masy cukrowej, bo jeszcze nie robiłam, a Twoje listeczki takie ładne..

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto pełne dobrych rzeczy ; ) Oh mniam ! I jakie piękne!

    OdpowiedzUsuń
  3. to ciasto jest wspaniałe! :) uwielbiam takie z mnóstwem dodatków :)
    a Ty nie tylko robisz ładne zdjęcia, ale też potrafisz pięknie ozdobić wypieki! to ciasto wygląda jak z bajki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale. Dekoracja jest po prostu piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekę co roku, uwielbiam to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  6. podaj średnicę tortownicy i czy piec na termoobiegu czy jak ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)