czwartek, 20 grudnia 2012

Lebkuchen. Niemieckie Pierniczki

Lebkuchen, to Niemieckie pierniczki, które są naprawdę pyszne - inne niż te nasze Polskie, ale równie warte wypróbowania. Przyznam, że z tego przepisu smakują inaczej niż kupne Lebkuchen, jednak nie jest to wcale minusem. Pierniczki są mięciutkie i rozpływają się w ustach.
Zaletą jest na pewno to, że nie trzeba ich przygotowywać dużo wcześniej przed Świętami, bo nie potrzebują czasu na zmięknięcie. Można je jeść już tego samego dnia - jednak najlepsze są na drugi dzień. Moim zdaniem warto jest je zrobić z podwójnej porcji, bo z jednej wychodzi ich zdecydowanie za mało - wystarczy, że zje się jedno ciastko, a ręka sięga po drugie ;)


Lebkuchen. Niemieckie Pierniczki

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • skórka otarta z jednej cytryny


W misce wymieszaj mąkę, migdały, proszek do pieczenia, sodę i wszystkie przyprawy.

Do drugiej miski wlej miód, dodaj masło i podgrzej w kąpieli wodnej. Kiedy Masło się rozpuści zdejmij z garnka.

Ciepłą mieszankę wlej do mąki i dokładnie wymieszaj razem ze skórką z cytryny. Ciasto przykryj i odstaw do wystygnięcia, powinno zgęstnieć.

Podziel ciasto na porcje ok 25 g i formuj z nich kuleczki (jest to wielkość orzecha włoskiego). Kuleczki układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą z nich lekko spłaszcz ręką. Ja z połowy ciasta wycięłam serduszka. Powinno wyjść około 30 ciasteczek. Piecz w 180°C przez około 15 minut (czas zależy od piekarnika)*. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasteczka przez chwilę na blaszce (będą lepiej odchodziły od papieru), a potem wystudź na kratce.
*Ciastka po upieczeniu powinny być bardzo miękkie, sprawiać wrażenie niedopieczonych.

Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z gorącą wodą. Powinien powstać dość rzadki lukier.

Zimne ciasteczka maczaj w lukrze (górną stroną) i odkładaj na kratkę, żeby nadmiar lukru ociekł, a ten na ciasteczkach zastygł.

SMACZNEGO!







źródło: Lebkuchen

14 komentarzy:

  1. Zgadzam się, że jedna porcja to zdecydowanie za mało :-)
    Ślicznie Ci wyszły :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. pierniki i pierniczki uwielbiam ale, będąc małym dzieckiem bardzo ich nie lubiłam - oj jak to się smaki zmieniają :-) piękne

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam wyglądają bardzo pysznie :)!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bosko! az zachciało mi się czegoś słodkiego! zapraszam do siebie na 2bloggirls.pl
    obserwuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły twarde;/ nie wiem dlaczego...a szkoda:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo dziwne, bo moje były mięciutkie... Może za długo były pieczone? Wyciągnięte z piekarnika powinny być bardzo miękkie - takie sprawiające trochę wrażenie niedopieczonych. Po kilku minutach robi się na nich twardsza skorupka (ale nie twarda - po prostu stają się stabilne). A może były za cienkie?
      Przykro mi, że się nie udały - dla mnie to były jedne z najlepszych pierniczków jakie jadłam - i nie tylko dla mnie.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Pychota:) u mnie w domu piernikami bardzo czesto pachnie:)
    Ogólnie fajny blog i swietne zdjecia:)Pozdrowienia z Madrytu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że blog się podoba ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Witam! Twoje pierniczki sa śliczne! Wlasnie zamierzam je upiec i moje pytanie: czy one nie sa za slodkie ? Ten miod i lukier.... : )A po drugie, ile uzylas cukru pudru i wody do lukru ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy jak bardzo słodkie rzeczy się lubi. Jak dla mnie nie są za słodkie. Jednak trzeba przyznać, że pierniczki należą do tych słodszych ciasteczek.
      Lukru trzeba niewiele. Ja robiłam z połowy szklanki cukru pudru i wody dolewałam stopniowo po łyżce, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Nikola, dzisiaj natknęłam się całkiem przypadkowo na Twój blog i od razu pokochałam Twoje słodkości i pyszności. Poleciłam również koleżankom z pracy Twój blog. Były tak jak ja zachwycone. Nawet największy antytalent kucharski poradzi sobie kierowany Twoimi przepisami. Życzę Ci wesołych świąt i wszystkiego co najlepsze w życiu. Dziękuję za taki blog, widać, że robisz to z pasją. Pozdrawiam pela.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ miło czyta się takie komentarze ;) Dziękuję bardzo za miłe słowa i również życzę Wesołych Świąt!
      Mam nadzieję, że kiedy skorzystasz z przepisów, to będziesz z nich zadowolona ;)

      Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Koleżanki z pracy! :)

      Usuń
  9. Nikola, właśnie zajadamy się pierniczkami Lebkuchen, niemieckie pierniczki z koleżankami w pracy i wszystkie zachwalamy smak tych pierniczków. Wczoraj wieczorem gościłam kolegę z Hamburga, jemu również bardzo smakowały. Na niedzielny obiad mam zamiar zaserwować, również z Twojego bloga, pieczonego kurczaka na piwie. Och tak dużo tutaj smakowitości. Pozdrawiam pela.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pierniczki wszystkim smakują ;)
      Trzymam kciuki, żeby kurczak też się udał - daj znać jak smakował.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)