piątek, 25 stycznia 2013

Quesadilla z Kurczakiem

Quesadilla, to zapiekana tortilla z nadzieniem. Tortilla po zapieczeniu staje się chrupiąca i zyskuje całkiem inny smak. Dzięki warzywom jest to naprawdę zdrowa i smaczna przekąska, którą równie dobrze możemy zjeść na śniadanie, obiad czy kolację, jak i podać na imprezie.


Quesadilla z Kurczakiem

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (ok 330 g)
  • przyprawa do kurczaka
  • 300 g pomidorów (u mnie małe pomidorki cherry)
  • 1 cebulka
  • duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka ziół włoskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta mielonego kminku
  • pieprz
  • sól
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • tarta mozzarella
  • 4 tortille


Umyte i osuszone piersi natrzyj przyprawą do kurczaka i usmaż na patelni grillowej.

Na drugiej patelni zeszklij na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodaj pokrojone pomidory (jeśli chcesz możesz je najpierw sparzyć i obrać ze skóry) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż przez około 5 minut. Pomidorki powinny się rozpaść, ale nie całkowicie.

Na koniec dodaj posiekaną kolendrę, zioła włoskie, dopraw kminkiem, pieprzem i solą.

Na połowę tortilli wyłóż pomidory, na nich ułóż warstwę szpinaku i kawałki piersi z kurczaka.

Całość posyp serem i złóż na pół, a następnie zapiecz z obu stron na suchej patelni. Po zapieczeniu przekrój na pół.
Tak samo postąp z trzema pozostałymi tortillami.

SMACZNEGO!







źródło: przepis własny

7 komentarzy:

  1. Wygląda totalnie pysznie. :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, proste do zrobienia czyli to co lubię minimum wysiłku, maximum smaku:)
    pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowałam - naprawdę smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja tez wyprobowalam i jest super na pewno jeszcze kiedys zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super i smakowicie wygląda na pewno zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)