Mój mąż jest wielbicielem sosu beszamelowego podawanego w różnoraki sposób, z warzywami czy makaronem, zapiekanego lub nie, więc taki dodatek do obiadu z chęcią zjadłby nawet zamiast obiadu ;) Właściwie to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tak właśnie jadać tą zapiekankę.
Gratin z Kalafiora
Składniki:
- 600 g kalafiora
- 100 g masła
- 75 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- sól
- pieprz
- świeżo tarta gałka muszkatołowa
- 2 garście tartego parmezanu do posypania
Kalafior podziel na mniejsze różyczki i umyj. Ugotuj w osolonej wodzie, tak żeby kalafior był jeszcze lekko twardy, a nie rozgotowany. Odcedź.
W czasie kiedy kalafior się gotuje, przygotuj sos. W garnku na małym ogniu rozpuść masło. Wsyp mąkę i energicznie mieszając podgrzej przez 2 minuty.
Wlej 1/3 mleka i dokładnie wymieszaj, kiedy sos zgęstnieje wlej połowę pozostałego mleka. Po ponownym zgęstnieniu wlej resztę mleka i postępuj jak poprzednio. Sos trzeba przez cały czas gotowania dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotowy sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Kalafior ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem. Wierzch posyp tartym parmezanem. Piecz w 200°C przez około 15 minut. Wierzch zapiekanki powinien się zarumienić.
SMACZNEGO!
źródło: Cavolfiore gratinato
Podoba mi się ta zapiekanka :) Będę musiała kiedyś zrobić.
OdpowiedzUsuńWygląda baaardzo apetycznie :) chyba muszę zrobić, bo faktycznie proste, a patrząc na zdjęcie chciałoby się zjeść tu i teraz ;) hhmm... a jakby tak dołożyć do tego podsmażone piersi z kurczaczka, może całkiem ciekawy obiadek by wyszedł?
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak ;) Można tam dorzucić parę rzeczy, jakiś boczek, więcej warzyw i będzie pełnoprawny obiad ;) Ta wersja jest tak uboga, bo robi tylko za dodatek do obiadu ;)
UsuńPozdrawiam!
Świetne! Ja ostatnio robiłam taki brokuł ;)
OdpowiedzUsuńBrokuł tez na pewno smaczny ;)
UsuńPozdrawiam!
Uh, uwielbiam takie wynalazki do dań głównych. Na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńbardzo pomysłowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńA do tego banalnie prosto ;)
UsuńPozdrawiam Agatko ;)
właśnie robię :)
OdpowiedzUsuń