Mimo wielu warstw ciasto bardzo dobrze się kroi i na pewno zachwyci gości, kiedy ujrzą je na stole.
Pani Walewska / Pychotka
Składniki na Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 6 dużych żółtek
- kilka łyżek zimnej wody (najlepiej lodowatej)
Beza:
- 6 dużych białek
- szczypta soli
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 - 250 g masła; w temperaturze pokojowej*
- kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki amaretto
- słoiczek dżemu porzeczkowego
- płatki migdałowe do posypania (około 100 g)
* ilość masła zależy od tego jak bardzo maślane kremy lubisz (ja dałam 250 g)
Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj je między palcami razem z mąką.
Następnie dodaj żółtka i zagnieć gładkie ciasto (dodaj tyle wody, żeby ciasto dobrze się ze sobą spoiło). Podziel na 2 części, owiń folią i schowaj do zamrażarki na około 20 minut.
Następnie wylep ciastem dwie identyczne blaszki (u mnie 31 x 20 cm) wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. Oba blaty posmaruj dżemem porzeczkowym i schowaj do lodówki na czas przygotowania bezy.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie cały czas miksując dodawaj po łyżce cukru pudru (to ważne, żeby nie dodać całego naraz). Kiedy dodasz już cały cukier, dodaj jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj mikserem.
Gotową masę wyłóż na blaty z ciasta i posyp je płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175ºC i piecz 40 minut. Upieczone odstaw do wystygnięcia w blaszkach.
Przygotuj krem. Połowę mleka zagotuj w rondelku razem z cukrem. Resztę mleka wymieszaj z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Mieszankę dodaj do gotującego się mleka. Mieszając podgrzewaj na średnim ogniu do czasu aż całość zgęstnieje. Wierzch przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
W misce utrzyj masło na gładką masę, a następnie cały czas miksując dodawaj po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodaj aromat lub likier.
Gotowym kremem posmaruj jeden z blatów ciasta. Drugi blat oddziel od papieru do pieczenia i ostrożnie ułóż na kremie. Gotowe ciasto schowaj do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO!
źródło: wzorowałam się na wielu przepisach z internetu
Wygląda cudownie... :)
OdpowiedzUsuńWygląda strasznie pysznie... ;)
OdpowiedzUsuńA ja myślałam, że to ciasto jest bardziej skomplikowane:) Wygląda bajecznie
OdpowiedzUsuńo matkoo!
OdpowiedzUsuńcudowna rozkosz, aż się nie mogę napatrzeć!
na "wypasie" tyyyyle warstw :) PIĘKNE ciacho!
OdpowiedzUsuńAle piękne zdjęcia! Uwielbiam to ciasto ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńpyszności mniam mniam.....
OdpowiedzUsuńPieklam takie samo ciasto tylko dalam inny dzem pychota polecam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te ciasto,zapraszam do mnie na konkurs :)
OdpowiedzUsuńhttp://testowanie-recenzowanie.bloog.pl/id,333750874,title,Konkurs-kosmetyczny,index.html
Urzekająco piękne ciasto. Ślinka leci na sam widok zdjęcia , chyba właśnie obśliniłam klawiaturę. Zrobię na święta, znaczy spróbuje :)
OdpowiedzUsuńpaulina2157
Na pewno będzie smakowało ;)
UsuńPozdrawiam!
rewelacyjnie wygląda - ja bym spaliła pewnie bezę
OdpowiedzUsuńNie ma co zakładać najgorszego ;) Beza potrzebowałaby dużo więcej czasu niż jest podane w przepisie, żeby się spalić ;)
UsuńPozdrawiam!
Mniam.. Bardzo chętnie sprawdzę przepis. To ciasto to ulubiony wypiek mojej mamy, dlatego piekę je z radością ;-)
OdpowiedzUsuńWitam mam pytanko jeśli chciałabym zrobić to ciasto na większej foremce tzn.40x25 to o ile powinna zwiększyć składniki przede wszystkim na ciasto? Dziękuje za informacje :) A ciasto wygląda apetycznie i zamierzam je upiec :)
OdpowiedzUsuńNa taką blaszkę powinna Pani zwiększyć wszystkie produkty o 1/3.
UsuńŻyczę smacznego i pozdrawiam!
Robiłam i wyszła mi pyszna! :) dodałam tylko do bezy więcej białek, te które mi po żółtkach z kremu zostały :) dziękuję za świetny przepis! :) Sylwia N.
OdpowiedzUsuńP.S. Jestem fanką Twojego bloga i bardzo często z niego korzystam, bo jest znakomity:)
Miło mi widzieć stałą bywalczynię ;) Cieszę się, że ciacho się udało ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Witam, Ciasto wygląda bardzo smakowicie. Mam zamiar je zrobić. Mam tylko jedno pytanie. W przepisie, w opisie wykonania, pojawia się informacja o budyniu, ale nie zauważyłam budyniu na liście składników. Jaki smak budyniu dodać? Czy przygotować budyń zgodnie z przepisem? Czy jedno opakowanie wystarczy??
OdpowiedzUsuńBędę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam
KAB
W tym przepisie używamy domowego budyniu - składniki do jego przygotowania podane są w składnikach na "Krem".
UsuńZ mleka, cukru, żółtek, mąki ziemniaczanej i mąki pszennej, powstaje właśnie budyń.
Pozdrawiam serdecznie!
Witam mam problem z bezą wychodzi mi płaska ,miękka i nie przypomina bezy ,piekłam tak jak w przepisie 175C przez ok.40 min.Może powinnam zmniejszyć temperaturę tak do 160/150C i piec trochę dłużej ?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że lepiej piec ją dłużej, nie zmniejszając temperatury. Każdy piekarnik piecze trochę inaczej i być może w Twoim beza potrzebuje więcej czasu.
UsuńBeza z tego przepisu, ma być chrupka tylko z wierzchu, a w środku powinna pozostać miękka. Nie powinna być wysuszona jak ciastka bezowe.
Powodem płaskiej bezy, może być też zbyt krótki czas ubijania białek. Masa powinna wyjść bardzo sztywna, zbita.
Pozdrawiam serdecznie!
Zrobiłam to ciasto, rewelacyjnie smakuje, jest tylko jeden problem, spód i środek ciasta bezpośrednio pod dżemem są bardzo twarde.. Ciasto dobrze się kroi, tylko czy miało tak być, że środek i spód są takie twarde? Wszystko robilam dokładnie wg przepisu:( Mariola
OdpowiedzUsuńPychotka!
OdpowiedzUsuń