środa, 13 marca 2013

Gratin z Kalafiora

Gratin z kalafiora, to nic innego jak kalafior zapiekany pod sosem beszamelowym. Prosta rzecz, a stanowi doskonały dodatek do obiadu.
Mój mąż jest wielbicielem sosu beszamelowego podawanego w różnoraki sposób, z warzywami czy makaronem, zapiekanego lub nie, więc taki dodatek do obiadu z chęcią zjadłby nawet zamiast obiadu ;) Właściwie to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tak właśnie jadać tą zapiekankę.



Gratin z Kalafiora

Składniki:

  • 600 g kalafiora
  • 100 g masła
  • 75 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa
  • 2 garście tartego parmezanu do posypania

Kalafior podziel na mniejsze różyczki i umyj. Ugotuj w osolonej wodzie, tak żeby kalafior był jeszcze lekko twardy, a nie rozgotowany. Odcedź.

W czasie kiedy kalafior się gotuje, przygotuj sos. W garnku na małym ogniu rozpuść masło. Wsyp mąkę i energicznie mieszając podgrzej przez 2 minuty.

Wlej 1/3 mleka i dokładnie wymieszaj, kiedy sos zgęstnieje wlej połowę pozostałego mleka. Po ponownym zgęstnieniu wlej resztę mleka i postępuj jak poprzednio. Sos trzeba przez cały czas gotowania dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotowy sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Kalafior ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem. Wierzch posyp tartym parmezanem. Piecz w 200°C przez około 15 minut. Wierzch zapiekanki powinien się zarumienić.

SMACZNEGO!



9 komentarzy:

  1. Podoba mi się ta zapiekanka :) Będę musiała kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda baaardzo apetycznie :) chyba muszę zrobić, bo faktycznie proste, a patrząc na zdjęcie chciałoby się zjeść tu i teraz ;) hhmm... a jakby tak dołożyć do tego podsmażone piersi z kurczaczka, może całkiem ciekawy obiadek by wyszedł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak ;) Można tam dorzucić parę rzeczy, jakiś boczek, więcej warzyw i będzie pełnoprawny obiad ;) Ta wersja jest tak uboga, bo robi tylko za dodatek do obiadu ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Świetne! Ja ostatnio robiłam taki brokuł ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uh, uwielbiam takie wynalazki do dań głównych. Na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. A do tego banalnie prosto ;)

      Pozdrawiam Agatko ;)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)