czwartek, 28 marca 2013

Schab Pieczony w Ziołach

Nie ma nic lepszego niż kawałek domowej roboty mięska na kromce świeżego chleba.
Proponowałam Wam już Wędlinkę z Indyka, a teraz polecam bardzo smaczny schab. Mieszanka przypraw nadaje mu przepysznego smaku, a sposób w jaki jest pieczony nie wysusza mięsa. Przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje tylko chwilkę, a potem robi się samo.
Polecam na Wielkanocny stół.



Schab Pieczony w Ziołach

Składniki:

  • ok 1 kg schabu bez kości
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka grubej soli morskiej
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry


W moździerzu utłucz wszystkie przyprawy.

Schab umyj osusz i natrzyj przyprawami. Schowaj do torebki do pieczenia, zawiąż i schowaj do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie torebkę z mięsem włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 godzinę. Mięso zostaw do wystudzenia w zamkniętej torebce. Przechowuj w lodówce owinięte folią aluminiową.

SMACZNEGO!





7 komentarzy:

  1. Wszystkie kupne wędliny przegrają z takim domowym mięskiem...mniam mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięsko wyszło przepyszne. Cudnie aromatyczne! Dzięki za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a co jeśli mam 0,5 kg mięsa? zmniejszyć czas jego pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Ja piekłabym taki kawałek mięsa przez około 35-40 minut.

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. czy te naczynie żaroodporne ma być przykryte ?

      Usuń
    3. Piekę bez przykrycia.

      Pozdrawiam!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)