wtorek, 10 grudnia 2013

Ciasto Marchewkowe

Brytyjskie Carrot Cake, bardzo popularne również w Ameryce. Od paru lat coraz śmielej goszczące również w Polsce. Ciasto marchewkowe w Wielkiej Brytanii to klasyk, dostępny w każdym sklepie i kawiarni.
Mimo, że mieszkam w Anglii i ciasto te miałam "w planach" od niepamiętnych czasów, to jakoś zawsze było coś ciekawszego do zrobienia. Nie raz kupiłam już marchewkę z zamiarem upieczenia tego jakże prostego ciasta, ale ostatecznie lądowała w rosole albo zjadał ją mój królik.
Tak naprawdę lista ciast i potraw, które mam zamiar zrobić jest bardzo baaardzo długa i niektóre z nich czekają na niej nawet latami.
Jeśli Wasza "lista" nie jest tak długa jak moja, to polecam Wam wypróbować ten przepis nawet dziś. To taki jesienno-zimowy przepis z przyprawami korzennymi, który sprawdzi się też w Święta, pośród pierników i makowców.
Ciasto jest wilgotne i aromatyczne. Nie smakuje marchewką-jeśli ktoś miałby takie obawy :)

PS. Ciasto piekłam w tymczasowo podłączonym piekarniku z kablami na wierzchu, a żebyście widzieli w jakich warunkach robiłam zdjęcia gotowego już ciasta ;) Na całe szczęście teraz kuchnia już praktycznie skończona i salon też dzięki temu wygląda o wiele lepiej - robienie zdjęć nie grozi już utratą życia ;)


Ciasto Marchewkowe

Składniki:
  • 115 g mąki pszennej
  • 140 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 75 ml oleju z orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (230 g)
  • pół szklanki pokrojonego ananasa (140 g) {odsączonego z puszki lub świeżego}
  • 1 szklanka startej marchewki (180 g)
Krem:
  • 200 g serka philadelphia
  • 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej (80 g)
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Dodatkowo:
  • połówki orzechów włoskich i odrobina cynamonu do ozdoby

W misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i sól.

W drugiej misce roztrzep jajka z olejem.

Orzechy posiekaj, ananasa pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce.

Do miski z mąką dodaj mieszankę jajeczną i wymieszaj (nie potrzeba miksera).

Połącz z orzechami, ananasem i marchewką.

Ciasto przełóż do dwóch blaszek o średnicy 20 cm wyłożonych papierem do pieczenia (tylko dno).

Piecz w 175°C przez około 20 minut, patyczek wsadzony w środek ciasta powinien być suchy. Przestudź, wyjmij z blaszki i pozostaw na kratce do całkowitego wystygnięcia.

Przygotuj krem. Ser, masło, cukier zmiksuj na gładką masę. Pod koniec dodaj ekstrakt z wanilii (lub pastę).

Ciasta przełóż połową kremu, resztę rozsmaruj na wierzchu. Ozdób orzechami włoskimi i cynamonem.

SMACZNEGO!






źródło: inspirowane Carrot Cake

18 komentarzy:

  1. Obłędne ! Uwielbiam ciasto marchewkowe ! A Twoje zdjęcia są wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda :) Robiłam je jakiś czas temu i byłam bardzo zadowolona z efektu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Ja też jestem zadowolona ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Ostatnio miałam ochotę na piernik marchewkowy ale go nie zrobiłam.
    Może w końcu czas na takie ciasto :)
    Wygląda niesamowicie

    OdpowiedzUsuń
  4. bajkowe super masz talent kulinarny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. To prawda - ciasto marchewkowe to jedno z lepszych ciast jakie jadłem ;) Pychotka! Twoje wyszło przepięknie ;) Koniecznie muszę spróbować Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panie Deserku polecam, polecam! ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Będę robił je w najbliższych dniach ;)

      Usuń
    3. Patrząc na Pana deserowe poczynania, to na pewno się uda ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. a dekoracja identyczna z ciastem Doroty z Moich Wypieków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto marchewkowe zazwyczaj dekoruje się w taki sposób.

      Usuń
  7. milo by było jakbys pisala skad czerpiesz przepisy, ze np., zywcem z Moich Wypiekow , A tak to jest bardzo nieelegancko z twojej strony:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło by było droga czytelniczko (lub czytelniku) gdybyś przeczytała wpis do końca. Zawsze na końcu wpisu podaję "źródło" przepisu. Są to albo moje przepisy albo czyjeś, a nawet kiedy mocno zmieniam przepis, to też to źródło podaję.
      Przepis na ciasto marchewkowe, pochodzi z anglojęzycznej strony i mimo, że go zmieniłam, to i tak na końcu wpisu podałam link.
      Jestem jedną z niewielu polskich blogerek, które podają źródła i tym bardziej jest przykro, kiedy ktoś zamieszcza takie komentarze.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)