W wielu przepisach dodaje się również warstwę marchewki, u mnie nie ma, bo postanowiłam skorzystać z przepisu z segregatora mojej siostry. Pamiętam jak kilka lat temu przed Świętami, zrobiłam telefonem zdjęcie temu przepisowi. Skorzystałam z niego raz, może dwa i w tym roku postanowiłam przypomnieć sobie jak smakował, a przy okazji podzielić się nim z Wami.
Wracając do segregatora siostry, ma ona w nim mnóstwo przepisów, jedne pisane ręcznie, inne drukowane. Nie jestem pewna ile ma tych segregatorów. Swego czasu namiętnie korzystała z przepisów zamieszczonych w internecie i gromadziła je właśnie w tych segregatorach. Siostra jest ode mnie 9 lat starsza i myślę, że gdyby blogowanie te 9 lat temu było tak popularne jak dzisiaj, to możliwe, że ona również miałaby swojego bloga. Chociaż może nie..., bo nie przepada za siedzeniem przy komputerze ;)
Sałatkę tą oczywiście polecam Wam na Wigilijny stół. U mnie w tym roku zagości. Jednak sprawdza się też na innych imprezach.
Śledzie pod Pierzynką
Składniki:
- 2 płaty śledziowe (matiasy){ok 300 g}
- 4 buraki
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 5 jajek
- majonez
- sól, pieprz
Buraki i ziemniaki ugotuj (bez obierania). Jajka ugotuj na twardo. Jeśli śledzie są zbyt słone, to namocz je w wodzie.
Śledzie pokrój w kostkę i ułóż równą warstwą najlepiej w przezroczystym naczyniu. Następnie ułóż warstwę posiekanej cebuli. Posmaruj majonezem.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ułóż warstwą w misce, posyp solą i pieprzem. Posmaruj majonezem
Buraki obierz, pokrój w kostkę, ułóż warstwą w misce, posyp solą i pieprzem. Posmaruj majonezem
Jajka obierz, odłóż jedno żółtko, a resztę pokrój w kostkę, ułóż w misce, posyp solą i pieprzem. Posmaruj majonezem. Na wierzch pokrusz żółtko. Schłódź.
SMACZNEGO!
źródło: segregator z przepisami mojej siostry ;)
Uwielbiam, ale zamiast buraczków zawsze daje marchewkę.
OdpowiedzUsuńTę sałatkę robię nie tylko na święta, ale po prostu jak mam na nią ochotę :)
Polecam w przyszłości spróbować też z buraczkami ;)
UsuńPozdrawiam!
A ja nie lubie śledzia i zastepuje go łososiem wedzonym :)))
OdpowiedzUsuńA to też musi ciekawie smakować ;)
UsuńPozdrawiam!
Nie trzeba gotować buraków tylko dodaje buraczki konserwowe można kupić gotowe.w.sklepie nadają sałatce wyrazisty smak.polecam
UsuńOj zjadłbym :) Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie
Fajna historyjka obrazkowa powstała z etapów przygotowywania sałatki. Ja robię je nieco inaczej - przykrywam "pierzynką" z macerowanej cebulki, polewam majonezem i jeszcze kołderka z tartego jajka. A z buraczkami musi być jeszcze pyszniejsza!
OdpowiedzUsuńWychodzi na to, że przepisów na Śledzia pod Pierzynką jest sporo - niby podobne, ale smakowo pewnie trochę się różnią. Z chęcią spróbowałabym kilku na raz, żeby wybrać tę najlepszą wersję ;)
UsuńPozdrawiam!
Myślę że jest smaczna.Zrobię na święta.Pozdrawiiam
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńPozdrawiam!
Właśnie szukałam jakiegoś przepisu na sałatkę śledziową. I proszę - znalazłam! :-)
OdpowiedzUsuńZrobię na weekend i napiszę jak smakowało. Pozdrawiam!
Witaj Renatko ;) Cieszę się, że dalej zaglądasz ;) Mam nadzieję, że sałatka będzie smakowała.
UsuńPozdrawiam!
Sałatka wypróbowaną i smakowała!
UsuńDziękuję i życzę wspaniałych, radosnych Świąt. I wielu smacznych pomysłów na Nowy Rok :-)
Dziękuję ;) Tobie również życzę Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku.
UsuńCieszę się, że sałatka smakowała ;)
Pozdrawiam!