wtorek, 17 grudnia 2013

Szybkie Pierniczki Świąteczne

Na blogu jest już przepis na Pierniczki Świąteczne, jednak tamte muszą po upieczeniu leżakować co najmniej 2 tygodnie, żeby zmiękły, a do Świąt w tym roku zostało już tylko kilka dni, więc podzielę się z Wami przepisem na pierniczki, które zaraz po upieczeniu gotowe są do jedzenia, bo nie potrzebują czasu, żeby zmięknąć.Te pierniczki wyjdą sporo grubsze od tych z poprzedniego przepisu.
Do przepisu koniecznie użyjcie całkowicie płynnego miodu. Ja nie planowałam ich robić, więc byłam zmuszona skorzystać z tego co miałam w spiżarni. Jedyny miód jaki w domu był to taki, który kiedyś był płynny, ale nieco stwardniał. Rozpuściłam go wkładając buteleczkę do ciepłej wody, jednak trochę kryształków zostało i dlatego moje ciasteczka nie wyszły gładkie a porowate (na zdjęciach widać). Nie wpływa to na smak, ale wiadomo - wygląd się liczy, tym bardziej jeśli planujecie je podać na Święta.
Kiedy Mąż jadł jednego niedługo po upieczeniu, to powiedział, że przypominają mu Lebkuchen, jednak po kilku dniach leżakowania w pudełku stwierdził, że gdyby je polać czekoladą, to smakowałyby jak te Toruńskie serduszka w czekoladzie.
Decyzja należy do Was - możecie je ozdobić lukrem, tak jak ja albo polać czekoladą, ale same też są smaczne.


Szybkie Pierniczki

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej (rye wholemeal)
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 duże jajka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 100 g płynnego miodu

Obie mąki, kakao, sodę i przyprawy wymieszaj w misce. Dodaj jajka, masło, miód i zagnieć gładkie ciasto (będzie lepkie, ale nie dodawaj więcej mąki). Gotowe ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką powierzchni (na grubość nie cieńszą niż 4 mm) i wycinaj ciasteczka.

Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 8-10 minut (u mnie 8 wystarczyło). Studź na kratce.

Ciasteczka można ozdobić Lukrem do Zdobienia

SMACZNEGO!






źródło: ze zmianami Szybkie pierniczki

5 komentarzy:

  1. śliczne i pewnie bardzo pyszne, jak zrobiłaś dekorację z lukru?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kształt "rysowałam" rękawem cukierniczym, a wypełniałam za pomocą pędzelka.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie upiekłam pierniczki wg Twego przepisu, wiedziałam, że się nie zawiodę. Już niejednokrotnie korzystałam z Twojego bloga i zawsze jest pysznie. A do tego te piękne zdjęcia. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie upiekłam razem z córką pierniczki według tego przepisu i się nie zawiodłam. Już niejednokrotnie korzystałam z Twojego bloga i zawsze jest pysznie. A do tego te piękne, zdjęcia, masz talent. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepisy nie zawodzą - to dla mnie znaczy naprawdę wiele.
      Mimo braku talentu do fotografii, staram się jak mogę - właśnie próbuję opanować nowy aparat ;)

      Pozdrawiam Serdecznie!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)