Do przepisu koniecznie użyjcie całkowicie płynnego miodu. Ja nie planowałam ich robić, więc byłam zmuszona skorzystać z tego co miałam w spiżarni. Jedyny miód jaki w domu był to taki, który kiedyś był płynny, ale nieco stwardniał. Rozpuściłam go wkładając buteleczkę do ciepłej wody, jednak trochę kryształków zostało i dlatego moje ciasteczka nie wyszły gładkie a porowate (na zdjęciach widać). Nie wpływa to na smak, ale wiadomo - wygląd się liczy, tym bardziej jeśli planujecie je podać na Święta.
Kiedy Mąż jadł jednego niedługo po upieczeniu, to powiedział, że przypominają mu Lebkuchen, jednak po kilku dniach leżakowania w pudełku stwierdził, że gdyby je polać czekoladą, to smakowałyby jak te Toruńskie serduszka w czekoladzie.
Decyzja należy do Was - możecie je ozdobić lukrem, tak jak ja albo polać czekoladą, ale same też są smaczne.
Szybkie Pierniczki
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej (rye wholemeal)
- 130 g cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 duże jajka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 100 g płynnego miodu
Obie mąki, kakao, sodę i przyprawy wymieszaj w misce. Dodaj jajka, masło, miód i zagnieć gładkie ciasto (będzie lepkie, ale nie dodawaj więcej mąki). Gotowe ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką powierzchni (na grubość nie cieńszą niż 4 mm) i wycinaj ciasteczka.
Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 8-10 minut (u mnie 8 wystarczyło). Studź na kratce.
Ciasteczka można ozdobić Lukrem do Zdobienia
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Szybkie pierniczki
śliczne i pewnie bardzo pyszne, jak zrobiłaś dekorację z lukru?
OdpowiedzUsuńKształt "rysowałam" rękawem cukierniczym, a wypełniałam za pomocą pędzelka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Właśnie upiekłam pierniczki wg Twego przepisu, wiedziałam, że się nie zawiodę. Już niejednokrotnie korzystałam z Twojego bloga i zawsze jest pysznie. A do tego te piękne zdjęcia. Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam razem z córką pierniczki według tego przepisu i się nie zawiodłam. Już niejednokrotnie korzystałam z Twojego bloga i zawsze jest pysznie. A do tego te piękne, zdjęcia, masz talent. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepisy nie zawodzą - to dla mnie znaczy naprawdę wiele.
UsuńMimo braku talentu do fotografii, staram się jak mogę - właśnie próbuję opanować nowy aparat ;)
Pozdrawiam Serdecznie!