Ryba i koperek to klasyk - mój Mąż powiedział, że ten kto wymyślił to połączenie, powinien dostać Nobla ;)
Pulpety Rybne w Sosie Koperkowym
Składniki:
- 600 - 650 g filetów rybnych (u mnie dorsz)
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 czerstwa bułka
- mleko do namoczenia bułki
- 1 jajko
- 1 litr bulionu warzywnego
- 300 ml gęstej śmietany
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku
- szczypta suszonego imbiru
- szczypta suszonego czosnku
- biały pieprz
- sól
Rybę przemiel przez maszynkę. Bułkę namocz w mleku i odstaw. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle.
Do ryby dodaj odciśniętą z mleka bułkę, jajko, zeszkloną cebulę, dopraw solą i pieprzem. Wyrób ręką na jednolitą masę.
Kształtuj niewielkie pulpeciki, a następnie wrzuć je do gorącego bulionu i gotuj na małym ogniu ok 20 minut.
W miseczce wymieszaj śmietanę, mąkę i trochę bulionu. Dolej do garnka, całość dopraw solą, pieprzem i imbirem. Zagotuj mieszając.
Na koniec dodaj posiekany koperek. Podawaj ciepłe np. z ryżem.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami - Elżbieta Adamska "Kuchnia Polska"
moze być pyszne:) przepiss wyglada smakowicie:) dzisiajn sie przekonamy czy mój mąż bedzie niki zachwycony :D pozdrawiam
OdpowiedzUsuń