piątek, 20 grudnia 2013

Paszteciki Krucho Drożdżowe z Mięsem

Na blogu możecie już znaleźć Paszteciki z Pieczarkami, które bardzo lubię i polecam Wam na Wigilię. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na wersję mięsną. Można do nich wykorzystać gotowane czy pieczone mięso i piec oczywiście nie tylko na Boże Narodzenie, ale i na co dzień, bo nie są skomplikowane. Na przyjęciu można podać je jako przekąskę lub serwować jako dodatek do zup. Proporcje jakie podaję poniżej starczają na około 15 pasztecików (zależy od wielkości). Ważne jest, aby farsz dobrze doprawić, bo w połączeniu z ciastem smak jest mniej intensywny. A jeśli chodzi o ciasto, to Mąż powiedział, że wyszło mi wyjątkowo dobre ;)
W tym roku to już ostatni Świąteczny przepis. Święta zbliżają się wielkimi krokami, czeka mnie wiele godzin w kuchni, więc nie będę miała już czasu. Mam nadzieję, że mimo tego znajdziecie na blogu kilka interesujących propozycji. Tutaj uaktualniony spis przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie.


Paszteciki Krucho Drożdżowe z Mięsem

Składniki na Farsz:

  • 6 pałeczek z kurczaka (680 g przed gotowaniem / 280 g po ugotowaniu i zdjęciu z kości)
  • 120 g marchewki
  • 40 g pietruszki
  • 80 g pora
  • 1 cebula
  • 3 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • sól, świeżo mielony pieprz, majeranek, ew. inne przyprawy
Ciasto:
  • 25 g świeżych drożdży
  • pół łyżki cukru
  • 340 g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 125 g zimnego masła
  • 65 g kwaśnej śmietany
  • 1 jajko + żółtko
Dodatkowo:
  • białko do posmarowania
  • ziarna do posypania (np. mak, sezam, czarnuszka, siemię lniane)


Mięso i warzywa dodaj do gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie odchodziło od kości, a warzywa będą  miękkie (na początku gotowania zbierz szumowiny). Ostudzone mięso obierz z kości.
*Wody nie wylewaj, jest to dobry bulion, baza do zupy.

Warzywa i mięso zmiel (przez maszynkę do mielenia lub tak jak ja w malakserze). Dopraw do smaku przyprawami (mięso powinno mieć wyraźny smak, żeby potem w połączeniu z ciastem nie zanikł). Na koniec wymieszaj z jajkiem.

Drożdże rozetrzyj z cukrem i odstaw. Przesianą mąkę wymieszaj z solą. Dodaj zimne masło i dokładnie rozetrzyj palcami, tak żeby nie było dużych grudek.

Wlej śmietanę, drożdże, jajko i żółtko. Zagnieć gładkie ciasto.

Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na prostokąt 26x45cm. Przetnij na 2 równe części. Na środek każdego pasa nałóż farsz.

Zwiń ciasno i ułóż łączeniem do dołu. Każdy rulon potnij ostrym nożem w ukośne paszteciki.

Paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp ziarnami (ja jedne posypałam makiem, a drugie siemieniem lnianym). Piecz w 180°C do czasu, aż będą rumiane (15-30 minut). Studź na kratce.

SMACZNEGO!






źródło: przepis własny

13 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis-zapisuję do wypróbowania:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że nie zawiedzie ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. witam i mam pytanie czy do kurczaka moge jeszcze dolozyc kawalek wolowiny czy mysli pani ze farsz tez bedzie ok pozdrawiam i zycze wesolych swiat

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, też będzie smacznie ;)

      Pozdrawiam i również życzę Wesołych Świąt :)

      Usuń
  3. Witam I mam pytanie dotyczace drozdzy; czy one maja byc odstawione do wyrosniecia?
    Pozdrawiam I zycze Wesolych Swiat:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Maja być tylko odstawione na czas mieszania mąki z masłem. Drożdże w tym czasie zrobią się płynne i zaczną "pracować".

      Wesołych Świąt! Pozdrawiam ;)

      Usuń
  4. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nikol, czy mogłabyś zdradzić jaki masz robot kuchenny? Widzę po zdjęciach, że ma bogate zastosowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdradzić mogę, ale polecać nie mam czego, bo jest to już kilkuletni Moulinex Masterchef, którego kupił mój mąż jeszcze zanim się poznaliśmy, i który mam w planach w niedalekiej przyszłości zmienić na nowszy model. Chociaż puki co działa bez zarzutu, więc właściwie narzekać nie powinnam ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Dziękuję za odpowiedź :) również zastanawiałam się nad Moulinex Masterchef model 8000, jednak uznałam, że będzie on dla mnie zbyt wysoki i niewygodny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nikol, ulubienico moja , czemu tak mało tutaj Ciebie :(?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O jak miło :) Ostatnio trochę choruję, ale już niedługo pojawią się nowe posty. Wczoraj połowę jednego napisałam, więc dzisiaj albo jutro go wystawie na bloga.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)